Autobuske linije čuvaju sela

ZRENJANIN: Udruženje „Društvo protiv korupcije” iz Zrenjanina, zajedno sa Centrom za istraživanje, Autobusitransparentnost i odgovornost iz Beograda,

počelo je realizaciju projekta pod nazivom „Gde javni prevoz ide, zajednica raste”.

– Cilj kampanje je da se kroz funkcionalan javni prevoz poboljša kvalitet života za oko 47.000 žitelja 22 sela sa teritorije grada Zrenjanina – objašnjava predsednik zrenjaninskog udruženja Zoran Bašić.

On napominje da je već održan prvi sastanak sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica radi dogovora o budućim koracima.

– Sledi obilazak svih sela i upoznavanje meštana sa problematikom i projektom, da bismo zajedno došli do predloga za rešenje ovog problema. Sve aktivnosti na projektu planiramo da završimo do 30. oktobra, a o našem predlogu biće obaveštene lokalne vlasti – napominje Bašić.

U obrazloženju projektne inicijative, navode se nimalo ohrabrujući podaci o sve manjem broju stanovnika u svim selima na teritoriji Zrenjanina, u nekima čak za četvrtinu u odnosu na prethodni popis.

– Procentualno, najviše stanovnika izgubili su Jankov Most, Banatski Despotovac, Tomaševac i Lukino Selo, dok najmanji gubitak stanovništa beleže Čenta, Aradac, Mihajlovo, Stajićevo i Elemir. Mi ovim projektom obuhvatamo sva 22 sela – ističe Bašić.

Kroz analizu zatečenog stanja realizatori projekta utvrdiće i koliko je novih linija potrebno za pokrivanje teritorije celog grada, uz kalkulaciju tržišne cene.

– Tako se može utvrditi i procenat subvencija i suma u gradskom budžetu, kojom bi se ostvario cilj da seosko stanovništvo ima redovan i pristupačan prevoz. A dugoročno, zaustavili bi trend odliva ruralnog stanovništva, uz menjanje socijalne slike u selima – zaključuje Bašić.

Ž. Balaban